Saturday, January 24, 2009

SEJARAH NEGERI KELANTAN DARUL NAIM

.. DEMO TAHU KO DOK?

Perkataan “keropok lekor” adalah berasal dr loghat Terengganu. OrangKelantan dahulu kala menyebut keropok tersebut sebagai “keropok leyka”(the original word is “lingkar”). Keropok ini mendapat nama dr kaedahpembuatan yg mula diperkenalkan iaitu selepas keropok ini digentelsehingga panjang, keropok ini akan dilingkar di dalam badang atau talamsebelum direbus. Sesetengah tempat di Kelantan ia dikenali sebagai“keropok gotey” dan “keropok bbatey”.

Disebabkan Terengganu yg lebih dahulu mengkomersialkan keropok ini,maka kekallah nama “keropok lekor” walaupun tidak sedikit industry inidi Kelantan.

DEMO TAHU KO DOK?

Org Kelantan dahulu kala tidak menggunakan arah mata angin sebagaimanasekarang iaitu utara, selatan, timur dan barat. Sebaliknya merekamenggunakan istilah hulu dan hilir (merujuk arah sungai), naik danjatuh (merujuk kepada pergerakan matahari). Sebab itulah kalau adasesebuah rumah lama yg dirombak binaannya, anda akan terjumpaperkataan2 ini pada alang2 rumah tersebut. Untuk merujuk arah timurlaut, mereka menggunakan perkataan “hilir naik”, tenggara sebagai “hulunaik” dan seterusnya.

Kalau di tengah laut macamana pula yer?


DEMO TAHU KO DOK?

Ibu negeri Kelantan berubah tempat beberapa kali. Mengikut sejarah,Kota Kubang Labu berhampiran Pasir Pekan pernah dijadikan ibu negerisemasa zaman pemerintahan Puteri Saadong. Kemudian berpindah kebeberapa tempat.

Salah satu tempat ialah yg terletak di antara Tambatan D’Raja danSungai Budor. Raja yg memerintah pada zaman tersebut merasakan ibunegeri baru ini tidak selamat dari ancaman banjir dari air SungaiKelantan telah memerintahkan sebuah sungai digali dr Kg Kutan ke PohonTanjung bertujuan untuk melencongkan laluan air semasa musim banjir.Disebabkan masa tu belum ada jurutera yg boleh menasihati raja, makaibu negeri Kelantan tetap digenangi banjir dan terhakis seterusnyatenggelam ke dalam Sungai Kelantan yg memaksa ibu negeri Kelantansekali lagi dipindahkan ke Kota Bharu sehingga kini (bermula di kawasanPadang Bank dan Dalam Kota)

Sebab itulah kalau anda memandu dari Pasir Pekan ke Kota Bharu, sebelummelintasi Jambatan Sultan Yahya Petra anda akan menemui “Sungai RajaGali”.


DEMO TAHU KO DOK?

Stesyen kereta api Palekbang merupakan stesyen kereta api utama diKelantan suatu ketika dahulu. Ia menjadi hub utama bagi pendudukJajahan Tumpat dan Kota Bharu untuk ke sesuatu tempat terutama kePahang dan negeri Pantai Barat. Perkhidmatan feri (yang menggunakankayuhan roda besar dan mampu membawa kereta) disediakan dari Kota Bharuke Palekbang utk kemudahan penduduk Kota Bharu untuk ke stesyen keretaapi ini. Minyak juga diangkut dari stesyen kereta api ini ke Kota Bharumenggunakan kapal minyak. Kilang air F&N juga didirikanbersebelahan stesyen kereta api ini.

Selepas siap pembinaan Jambatan Sultan Yahya Petra, fungsi StesyenKereta api Palekbang sebagai stesyen utama bagi dua jajahan ini telahdiambilalih secara berperingkat-peringkat oleh Stesyen Kereta api WakafBharu.

Kini semuanya tinggal kenangan, semua bangunan telah dirobohkan. Yang ada hanyalah tapak.


DEMO TAHU KO DOK?

Penduduk Kelantan dipercayai berasal dari beberapa buah kampung tertuaKelantan (dipercayai 9 buah kesemuanya). Antaranya Kg Laut, Penambang,Banggol dan Padang Pak Amat. Kampung2 tertua ini suatu ketika duluterletak di pesisiran pantai, namun disebabkan perubahan geografi kg2ini terletak jauh ke daratan.

Dulu ada sebuah kg di Pantai Dalam, Kuala Lumpur yang menjadiperkampungan penduduk yang berasal dr Kg Laut iaitu Kg Pasir yg kinitelah dimusnahkan oleh pembangunan. Jadi, kalau anda adalah anakKelantan tak kiralah di mana anda tinggal sekarang ini sama ada diKelantan atau luar Kelantan, cubalah cek salasilah keluarga anda, dr kgmanakah anda berasal.


DEMO TAHU KO DOK?

Pasar utama Kota Bharu suatu ketika dulu bertempat di Pengkalan Lido(sekarang ini adalah tapak Hotel River View). Ia menjadi tempat tumpuanpenduduk di lembangan Sg Kelantan mendapatkan bekalan keperluan mereka.Penduduk di kepulauan delta termasuk Kedai Buloh akan membawa hasillaut utk didagangkan menggunakan perahu layar. Penduduk di tempat2 lainjuga membawa hasil tempatan utk didagangkan di sini menggunakanpengangkutan sungai.

Selepas bangunan pasar baru dibina (sekarang ini Pasar MPKB – jugabakal diruntuhkan), Pasar Pengkalan Lido terus beroperasi utk beberapawaktu. Kini pasar utama Kota Bharu adalah Pasar Siti Khadijah di BuluhKubu.

Pasar Pengkalan Lido mendapat nama dr nama pawagam Lido yg didirikan disini. Orang dulu-dulu pun suka ke panggung wayang. Hehehehehe...


DEMO TAHU KO DOK?

Mengikut cerita orang tua, selepas peninggalan Jepun dari Kelantan,orang Kelantan masih terus dibelenggu ketakutan. Ketakutan kali inibukan dari askar Jepun sebaliknya dari hantu jepun yang sering merayaudi waktu malam. Banyak sumber yang mengatakan, selepas solat isyak disurau, jemaah akan terus bergegas pulang ke rumah masing2 keranatakutkan hantu ini walaupun sebelum ini mereka sempat bersembangsehingga larut malam. Ramai juga yang maut kerana wabak penyakitterutama dari mayat2 yg tak diselenggara secara baik. Keadaan iniberlarutan untuk beberapa tahun.

Macam mana rupa hantu Jepun tu yer? Bagi yang ada atuk/nenek yg sempatmerasai zaman Jepun, bolehlah bertanya mereka tentang hal ini.


DEMO TAHU KO DOK?

Cerita yg dikutip dari allahyarham ayahanda ku. Semasa zaman Tok Kenalidulu, diceritakan pernah satu ketika Tok Kenali terasa sakit perut.Lantas dia bergegas ke sungai di Tambatan D’Raja (masa tu dia mengajardi Masjid Muhammadi). Tak sempat ke tandas, “isi perut” dah terburaidan terkena ke atas salah satu tiang layar yg banyak tersidai di tepisungai masa tu. Tiang layar tersebut milik perahu yang sering ke lautmenangkap ikan.

Keadaan ini diketahui pemilik perahu tersebut, tetapi sebagai mengambilberkat “milik” seorang Wali Allah, dia tidak membersihkan tiangtersebut sebaliknya mendirikan tiang tersebut utk terus ke laut.Mungkin atas keberkatan ini, pemilik perahu layar tersebut dalam waktuyang singkat telah dapat membawa pulang hasil laut yg banyak.Wallahua’lam.


DEMO TAHU KO DOK?

Sebelum sdra Anwar Ibrahim menjadi Menteri Pendidikan, penggalpersekolahan dibahagikan kpd tiga. Cuti penggal persekolahan pertamaselama 2 minggu pd bulan April, cuti persekolahan penggal kedua selamadua minggu pd bulan Ogos dan cuti penggal ketiga selama dua bulan padabulan November dan Disember.

Cuti penggal pertama amat dinanti-nantikan oleh penduduk Kg Laut dan kgsekitarnya seperti Palekbang, Sg Pinang dan Kok Pasir. Kenapa? Sebabnyaadalah pesta pantai. Pada waktu inilah hampir seluruh penduduk Kg Lautakan meninggalkan rumah masing2 utk ke Pantai Kuda yg terletak di MuaraSg Kelantan. Berpuluh dan mungkin beratus buah bangsal (waktu tu belumada khemah) yg dibuat drp buluh dan pelepah kelapa didirikan. Merekaakan berkampung di sini selama beberapa malam. Tak tahulah apakeistimewaan pantai ini yg hanyalah sebuah beting pasir dikelilingisungai dan laut dan ditumbuhi rumput berduri.

Tradisi ini wujud sejak turun temurun sehinggalah cuti persekolahandiubah. Walaupun cuba dihidupkan kembali pd akhir tahun 80an namunkeadaan dah berubah dan tidak mendapat sambutan. Kekallah ia sebagaiNOSTALGIA PENDUDUK KG LAUT.


DEMO TAHU KO DOK?

Suatu ketika dulu Kelantan pernah menerima bencana yang amat dahsyat(mungkin hampir seperti tsunami yg melanda Acheh). Puting Beliung ygmelanda Kelantan pada waktu itu menyebabkan banyak tanaman musnah,haiwan ternakan mati dan pokok2 bergelimpangan. Kebuluran melanda danramai yg terkorban akibat taufan dan penyakit yg melanda selepaskejadian itu iaitu taun. Ramai yg tak dapat membuat padi kerana haiwanyg digunakan utk membajak banyak telah mati. Kemiskinan amat menyayathati. Ramai yg merantau meninggalkan tanah air ke Terengganu, Pahangtermasuk juga Johor (Kg Kelantan yg terdapat di Muar Johor jugadipercayai dibuka ekoran tragedy ini). Bagi keluarga yg mempunyai anakperempuan, ibubapanya akan menikahkan secepat mungkin utk mengurangkanbebanan keluarga.

Untuk cerita selanjutnya, bacalah buku “Warisan Kelantan” yg boleh diperolehi di Perpustakaan Negeri.


DEMO TAHU KO DOK?

Banyak perkataan asal (original) yg digunakan masyarakat dahulu telahpupus dari penggunaan generasi kini dibawa arus peredaran masa. Contohperkataan tersebut :
1) Sakar = gula
2) Buoh topoh = epal
3) Jebo = botol
4) Dan banyak lagi.
Perkataan ini sering digunakan org Kelantan tetapi kini tidak lagi.Namun masyarakat Melayu Selatan Thailand masih menggunakannya.


DEMO TAHU KO DOK?

Tapak pelupusan sampah bagi Bandar Kota Bharu suatu ketika dulu adalahdi tepi Sg Kelantan iaitu di Kg Sg Budor. Timbunan sampah serta kereta2buruk telah mencacatkan pemandangan di kawasan tersebut sertamencemarkan sungai Kelantan. Mungkin atas isu alam sekitar, MPKB telahmemindahkan ke tapak pelupusan yang baru.

Kepada pengutip besi buruk, pergilah gali tebing sungai tu untuk mendapatkan berpuluh buah badan kereta yg tertimbus kat situ.


DEMO TAHU KO DOK?

Jambatan Sultan Yahya Petra dibina semasa pemerintahan PAS di Kelantandalam tahun 60an menghubungkan Kg Sireh dan Pasir Pekan. Apabila siap,ia menjadi salah satu jambatan terpanjang di Malaysia pada waktu itu.Ia mengenakan tol bagi setiap kenderaan yg menggunakannya. Tol initelah menjadi salah satu sumber pendapatan utama bagi kerajaan PASwaktu itu ekoran diskriminasi yang amalkan kerajaan pusat.

Agaknya kalau tiada diskriminasi, Kota Bharu dah jadi bandaraya ygterbesar di pantai timur. Dan mungkin juga dengan tiadanyadiskriminasi, Jambatan Sultan Yahya Petra Kedua telah lama disiapkan.


DEMO TAHU KO DOK?

Setiap tahun pd suatu ketika dahulu Hari Keputeraan Sultan Kelantandisambut meriah oleh rakyat Kelantan. Antara acara sambutan ialah PestaAir yg dijalankan berhadapan Tambatan D’Raja. Pada waktu ini rakyatkeluar berbondong-bondong utk menyaksikan sama ada dr tebing sungaimahu pun bot2 / perahu2 yg berlabuh di tengah sungai. Pelbagaipertandingan dibuat antaranya perahu berhias, pukul bantal, lumbaperahu/bot laju dan berebut itik.

Rakyat pada waktu tu cukup menghormati rajanya sehingga Hari Keputeraanini dipanggil “Hari Puja Umur” dan cuti diberikan sebanyak 2 hari. Kini?

dicuri dr;http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=31020852&blogID=465585441

1 comment:

abekrenat said...

boh menarik nih. kawe mitok izin share deh??

Followers

My Blog List