Friday, June 26, 2009

Selsema Babi: Tentera Amerika dikuarantin di kem Kuantan

Seorang anggota tentera Amerika Syarikat yang sedang menjalani siri eksesais kesiapsiagaan dan latihan kerjasama 2009 (CARAT 2009) di sini, dikuarantin di sebuah kem tentera dekat sini, kerana disyaki dijangkiti virus Influenza A (H1N1) sejak Rabu.

Menurut laporan agensi berita, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Kesihatan negeri Pahang Dato' Hoh Khai Mun dipetik sebagai berkata, anggota tentera terbabit dikuarantin di kem terbabit kerana telah menunjukkan simptom H1N1.

"Sesiapa juga jika didapati menunjukkan tanda-tanda virus berkenaan akan dikuarantin sebelum keputusan sampel darahnya diketahui sama ada positif atau tidak.

"Ini adalah prosedur biasa, bagaimanapun setakat ini, Pahang masih bebas daripada H1N1," katanya ketika dihubungi.Khamis.

Hoh berkata beliau bagaimanapun tidak mempunyai butiran terperinci berkenaan anggota tentera terbabit.

Eksesais CARAT 2009 selama 10 hari yang bermula 23 Jun lepas itu merupakan siri latihan dua hala tahunan yang melibatkan 1,600 anggota tentera dari Amerika Syarikat dan enam negara Asean - Malaysia, Thailand, Brunei, Singapura, Filipina dan Indonesia.

Eksesais itu bertujuan untuk meningkatkan kesiapsiagaan, perkongsian maklumat, kerjasama taktikal antara anggota tentera terlibat serta turut melaksanakan pelbagai program sosial dan khidmat masyarakat. _ harakah

JOM SUMPIT: Nik Aziz ajak Najib berdebat

No comments:

Followers

My Blog List